Rekord for kristne folkehøgskoler

Aldri har flere søkt seg til kristne folkehøgskoler i Norge.

Skoleåret 2016/17 blir nok et rekordår for folkehøgskoler generelt i Norge. Tall fra 1. juli viser at 6980 elever så langt har takket ja til en plass på en av landets 80 folkehøgskoler.

– Det er 3,1 prosent flere enn på samme tid i fjor. Også i fjor satte folkehøgskolene rekord, og det har aldri vært flere som har gått på folkehøgskole enn det er nå, sier Astrid Fuhr fra Informasjonskontoret for folkehøgskolen.

Nesten halvparten på kristne skoler

Veksten i elevtallet på norske folkehøgskoler har vært jevn de siste 10 årene, og siden 2005 har det steget med nesten 20 prosent. Flertallet av de 80 norske folkehøgskolene er frilynte, men de kristne skolene er større, og nesten halvparten av elevene går på dem.

– For de 31 kristne folkehøgskolene er det også en klar vekst. Per 1.juli var det 3349 elever som hadde takket ja til en plass her. Det er også ny rekord, sier Marit Asheim i Informasjonskontor for kristen folkehøgskole.

Astrid Fuhr tror det er flere grunner til at søkertallene er så høye.

– Mye handler om at veldig mange fornøyde elever, som er våre beste ambassadører, forteller sine omgivelser om sitt år, sier Fuhr.

På topp

Analysefirmaet Epsi foretar hvert år en undersøkelse av hvor fornøyde elever og studenter ved høyskoler, universiteter og andre utdanningsinstitusjoner er.

– Folkehøgskolene ligger hvert år på topp i denne undersøkelsen, forteller Fuhr.

Marit Asheim tror interessante linjetilbud er med på å trekke søkere til folkehøgskolene.

– Folkehøgskolene har vært flinke til å følge med i tiden, og de utvikler stadig nye linjefag som både interesserer og engasjerer ungdom, sier hun.

Presset ungdom

Folkehøgskolene tror også at det store presset på andre skoleslag kan være en årsak til at mange søker seg til folkehøgskolene.

– Mange synes det er veldig godt med ett år uten karakterer etter å ha fullført et videregående skoleløp med høyt press. Vi ser at elevene får tilbake læringsgleden og er mer motivert for videre studier etter et år på folkehøgskole, sier Fuhr.

Tor Grønvik, daglig leder for Informasjonskontor for kristen folkehøgskole, er enig.

– Dette sender et tydelig signal til resten av skole-Norge. Når karakterpresset øker på alle andre arenaer, blir det stadig viktigere med en motvekt. Uten verken karakterer eller eksamener evner folkehøgskolene å gi elevene lyst og motivasjonen til å lære, sier han på Norges kristelige folkehøgskolelag sine nettsider.

Rekordstart for fersk kristen folkehøgskole

Helt nye folkehøgskoler er sjelden vare, og de siste 25 årene er det kun startet tre nye folkehøgskoler.

– Vi trenger definitivt flere folkehøgskoler, og vi trenger mer plass på de eksisterende. Det begynner å bli ganske fullt rundt på mange skoler nå, sier Fuhr.

En av de nyeste folkehøgskolene er Kristiansand folkehøgskole. Den kristne skolen startet i 2015 og har allerede fylt opp studieplassene for neste skoleår.

– Vi hadde et veldig bra oppstartsår med både fornøyde elever og ansatte og fikk mye blest rundt det. Vi er svært fornøyde med at vi ser ut til å fylle skolen helt opp allerede i andre driftsår, sier rektor Tor Inge Askeland.

Kristiansand Folkehøgskole (FHS) hadde 49 elever sitt første skoleår, og for neste skoleår har alt 85 takket ja til skoleplass der. Totalt kan skolen ta inn 90 elever.

– Vil merke at det er kristen skole

Kristiansand FHS har ingen krav til at elevene må ha en kristen tro, og rektoren regner med at elevmassen vil bli en blanding av kristne og ikke-troende unge.

– Vi er tydelige på at dette er en kristen skole, men vi er også tydelige på at den er åpen for alle som ønsker å være elever hos oss, sier Askeland.

Siden søkerne ikke trenger å skrive om sitt livssyn i søknadene, vet han ennå ikke hvor stor del av elevmassen som vil ha en kristentro med seg.

– De vil merke at skolen er kristen på mange måter, blant annet gjennom morgensamlinger med andakt og kristendomsfaget «Fremtid og håp» som alle elevene tar, forteller rektoren.

Populært med Dyreparken

Linja «Dyr og natur» er uten tvil den mest populære på Kristiansand FHS med over 100 søkere til 30 plasser.

– Vi har et unikt tilbud i samarbeid med Dyreparken i Kristiansand, og dette har nok vært en viktig suksessfaktor, sier Askeland.

Her får elevene blant annet være med og stelle dyr i dyreparken to ganger i uka i tillegg til fiske, sauesanking, jakt og studietur til Kenya.

– Det er desidert den mest populære linja, men vi har også veldig mange søkere til dykker-, global- og helse og omsorg-linjene, sier rektoren.

Egen linje for aleneforeldre

Kristiansand Folkehøgskole er den eneste skolen i landet som tilbyr et spesialtilpasset opplegg for aleneforeldre på linjen «Barn og oppvekst».

– Dette er et utrolig viktig tilbud for oss å ha. Det var både spennende og krevende, men kjempebra i fjor, sier Askeland.

Forrige skoleår hadde linja fire elever med hvert sitt barn. I år er det så langt to elever med til sammen tre barn som skal gå på linjen sammen med elever uten barn.

– Folkehøgskoleåret har gått over all forventning. Jeg har vokst mye dette året og fått mye selvtillit. Både som mor og som person, sier Sofie Solstad Skjølberg til Folkehøgskolenes nettsider.

Hun gikk på linja i fjor med sin tre år gamle sønn. KPK

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.